Ohjeita

Omat tietoni

Omat tietoni -toiminnot

Omiin tietoihisi kirjautumiseen tarvitset kirjastokorttisi numeron ja tunnusluvun. Tunnusluvun saat mistä tahansa Helmet-kirjastosta.

Tunnusluvun pitää olla nelinumeroinen luku. Samaa tunnuslukua tarvitset myös käyttäessäsi lainausautomaattia.

Kirjaudu-painikkeen kautta voit

  • selata ja uusia lainojasi
  • varata aineistoa
  • selata ja muuttaa omia varauksiasi
  • tallentaa tekemiäsi hakuja
  • muuttaa tunnuslukuasi, puhelinnumeroasi, osoitettasi ja sähköpostiosoitettasi
  • valita itsellesi varausten vakionoutokirjaston
  • tallentaa oman lainaushistoriasi ja selata tai muuttaa sitä

Huomaa, että voit kirjautua omiin tietoihisi joko etusivun Kirjaudu-linkistä tai aineiston varaamisen kautta. Muista kirjautua ulos omista tiedoistasi.

Takaisin ylös

Unohditko tunnuslukusi?

Jos olet unohtanut tunnuslukusi, voit tilata uuden, mikäli lainaajatietoihisi on tallennettu voimassa oleva sähköpostiosoite. Napsauta painiketta Kirjaudu. Kirjautumissivulla on linkki Unohditko tunnuslukusi? Napsauta sitä, syötä kirjastokorttisi numero ja napsauta painiketta Jatka. Saat sähköpostiisi viestin, jossa olevien ohjeiden mukaan voit vaihtaa tunnuslukusi.

Jos lainaajatiedoissasi ei ole sähköpostiosoitetta, saat uuden tunnusluvun käymällä missä tahansa Helmet-kirjastossa ja esittämällä kuvallisen henkilötodistuksen.

Takaisin ylös

Lainojen uusiminen

Omien tietojesi kautta voit uusia joko kaikki lainasi kerralla tai valitsemasi lainat. Voit uusia kutakin lainaa korkeintaan viisi kertaa.

Et voi uusia varattua aineistoa.

Jos sinulla on maksamattomia maksuja 30 euroa tai enemmän, et voi uusia lainojasi.

Takaisin ylös

Aineiston varaaminen

Asiakkaalla voi olla enintään 100 varausta kerrallaan.

Jos sinulla on maksamattomia maksuja 30 euroa tai enemmän, et voi tehdä varauksia.

Varauksesi kohdistuu kaikkien Helmet-kirjastojen kokoelmiin. Järjestelmä valitsee ensimmäisen vapautuvan kirjan, levyn, DVD-levyn tms.

Saat ilmoituksen tekstiviestinä, sähköpostitse tai postitse, kun aineisto odottaa sinua noutokirjastossa. Aineistoa säilytetään sinulle varattuna 6 arkipäivän ajan. Viimeisen noutopäivän voit tarkistaa Omista tiedoistasi. Jos olet valinnut noutopaikaksi kirjastoauton, varaamasi aineisto otetaan mukaan pysäkille kahdella seuraavalla käyntikerralla.

Voit myös seurata varaustesi tilaa Omien tietojesi kautta.

  • Voit noutaa varaamasi aineiston, kun varauksen kohdalla lukee Noudettava viimeistään.
  • Kun varauksesi kohdalla lukee Matkalla, varattu teos on matkalla kirjastosta toiseen.
  • Varaamasi aineisto ei ole vielä noudettavissa, kun varauksen kohdalla lukee Hyllyssä.
  • Jos varauksesi on jonossa, näet varauksesi järjestysnumeron tilakentästä.

Voit varata aineistoa seuraavilla tavoilla:

  1. Voit tehdä varauksen itse Internetin välityksellä www.helmet.fi-sivuilla.
    • voit varata yksittäisen teoksen hakutuloslistalta painikkeesta Varaa
    • voit varata yksittäisen teoksen sen täysistä tiedoista painikkeesta Varaa
    • voit valita hakutuloslistoista useita teoksia painikkeilla Merkityt koriin ja Kaikki koriin ja varata kaikki valitsemasi kerralla. Napsauta painiketta Näytä korin sisältö ja sen jälkeen painiketta Varaa korista.
  2. Henkilökunta voi tehdä varauksen puolestasi kirjastossa tai puhelimessa. Tällöin tarvitaan kirjastokorttisi tai sen numero.
  3. Voit myös soittaa kirjastoon ja varata hyllyssä olevaa aineistoa. Puhelimitse varattua aineistoa ei lähetetä toiseen kirjastoon, vaan sinun on noudettava se kirjastosta, johon olet soittanut.

Takaisin ylös

Lehtien varaaminen

Voit valita varattavan lehden numeron vasta, kun olet antanut muut varaustiedot, esimerkiksi näin:

Etsi haluamasi lehden nimeketiedot ja napsauta joko painiketta Varaa tai painiketta Lisää koriin. Syötä omat tietosi, valitse noutokirjasto ja napsauta painiketta Jatka. Nyt näytölle ilmestyy luettelo valitsemasi lehden numeroista. Valitse haluamasi numero ja napsauta painiketta Varaa valittu lehden numero.

Voit varata useita saman lehden numeroita peräkkäin, mutta jokainen niistä täytyy valita erikseen. Varattuasi yhden numeron napsauta painiketta Palaa teoksen tietoihin ja sen jälkeen uudelleen painiketta Varaa.

Takaisin ylös

Varausten muuttaminen, lukitseminen ja peruuttaminen

Kirjaudu Omiin tietoihisi ja napsauta linkkiä X varausta.

Jos haluat muuttaa varauksen noutopaikkaa, valitse uusi noutopaikka pudotusvalikosta ja napsauta painiketta Tallenna muutokset. Järjestelmä antaa ilmoituksen: "Allaolevat varaukset muutetaan. Vahvistatko?" Vastaa: "Kyllä". Huom! Älä merkitse rastia varauksen kummallakaan puolella olevaan ruutuun! Et voi muuttaa noutopaikkaa enää, kun varauksesi kohdalla lukee Matkalla tai Noudettava viimeistään.

Jos haluat peruuttaa yhden tai useampia varauksia, merkitse rasti valitsemiesi varausten vasemmalla puolella oleviin Poista-ruutuihin ja napsauta painiketta Tallenna muutokset. Järjestelmä antaa ilmoituksen: "Allaolevat varaukset muutetaan. Vahvistatko?" Vastaa: "Kyllä".

Jos olet valinnut varaukselle Ei tarvita jälkeen -päivämäärän, et voi muuttaa sitä itse. Kirjaston henkilökunta voi tarvittaessa muuttaa sen puolestasi. Varauksille ei ole pakko valita Ei tarvita jälkeen -päivämäärää.

Jos haluat estää varaustasi saapumasta noudettavaksi esim. lomasi aikana, voit lukita varauksen. Merkitse rasti varauksen oikealla puolella olevaan Lukitse-ruutuun ja napsauta painiketta Tallenna muutokset. Järjestelmä antaa ilmoituksen: "Allaolevat varaukset muutetaan. Vahvistatko?" Vastaa "Kyllä". Lukituksen aikana varauksesi etenee jonossa normaalisti, mutta se toimitetaan sinulle vasta, kun olet vapauttanut varauksen.

Kun haluat purkaa lukituksen, poista rasti Lukitse-ruudusta, napsauta painiketta Tallenna muutokset ja vastaa varmistuskysymykseen "Kyllä".

Varausta ei voi lukita, jos se odottaa jo noutoa kirjastossa, se on matkalla sinulle toisesta kirjastosta tai jos se on jossakin kirjastossa hyllyssä. Käytä lukitusta vain varausten tilapäiseen jäädyttämiseen. Teostietojen pitkäaikaiseen säilyttämiseen käytä Muistilistat-toimintoa.

Takaisin ylös

Aliaksen käyttäminen varauksissa

Tietosuojavaltuutettu suosittaa, että asiakkaiden nimet eivät näy varausten yhteydessä. Joissakin kirjastoissa itsepalveluvaraukset on järjestetty asiakkaan aliaksen eli salanimen mukaan. Aliaksen saat kirjaston asiakaspalvelutiskiltä esittämällä kirjaston hyväksymän voimassa olevan henkilöllisyystodistuksen. Aliaksen hankkimisen jälkeen varauslipukkeessa ei näy nimeäsi vaan aliaksesi.

Takaisin ylös

Lainaushistoria

Järjestelmä ei tallenna lainaushistoriaasi automaattisesti, vaan voit itse aloittaa ja lopettaa lainaushistorian tallentamisen milloin tahansa. Muut lainaajat ja kirjaston henkilökunta eivät voi tarkastella lainaushistoriaasi eivätkä muuttaa sitä.

Aloita ja lopeta lainaushistorian tallentaminen Omien tietojesi linkistä Lainaushistoriani. Voit myös poistaa valitsemiasi lainoja lainaushistoriastasi tai tyhjentää lainaushistoriasi kerralla.

Lainaushistoriaasi kertyvät vain ne lainat, jotka olet tehnyt aloitettuasi lainaushistoriasi tallentamisen.

Jos haluat tulostaa lainaushistoriasi paperille tai lähettää sen sähköpostiisi, napsauta painiketta Lähetä / tulosta lainaushistoria. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja napsauta Jatka, tai valitse vaihtoehto Näytölle ja käytä selaimen Tulosta-toimintoa.

Takaisin ylös

Muistilistani

Voit tallentaa teoksia muistilistoille. Kirjaudu Omiin tietoihisi. Etsi haluamasi teokset ja tallenna ne koriin. Napsauta painiketta Näytä korin sisältö. Avaa pudotusvalikko [Valitse lista], valitse sopiva vaihtoehto ja napsauta painiketta Tallenna muistilistaan. Jos valitset vaihtoehdon Luo uusi lista, anna listalle nimi ja kuvaus ja napsauta painiketta Jatka.

Voit tallentaa teoksia muistilistaan myös suoraan hakutuloslistoista. Merkitse rasti(t) sivun vasemmassa laidassa oleviin ruutuihin, valitse pudotusvalikosta haluamasi muistilista ja napsauta painiketta Tallenna muistilistaan.

Voit tarkastella muistilistojasi kirjautumalla Omiin tietoihisi ja napsauttamalla linkkiä Muistilistani. Avaa haluamasi lista napsauttamalla listan nimeä.

Jos haluat tulostaa muistilistan paperille tai lähettää sen sähköpostiisi, napsauta painiketta Lähetä / tulosta muistilista. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja napsauta Jatka, tai valitse vaihtoehto Näytölle ja käytä selaimen Tulosta-toimintoa.

Napsauttamalla painiketta Poista jo lainatut teokset voit poistaa muistilistalta ne teokset, jotka ovat jo lainaushistoriassasi.

Takaisin ylös

Hakujen tallentaminen

Kirjaudu Omiin tietoihisi ja tee haku. Hakutuloslistan yläpuolelle ilmestyy painike Tallenna.

Tallentamiesi hakujen avulla voit esimerkiksi löytää etsimäsi teokset myöhemmin uudelleen tai tutkia, mitä uutta tiettyyn aiheeseen liittyvää aineistoa kirjastoihin on tullut.

Voit tilata tallentamiasi hakuja vastaavat uutuustiedotteet. Merkitse rasti tallennetun haun vasemmalla puolella olevaan ruutuun Tilaa sähköposti ja napsauta painiketta Tallenna muutokset. Sinulle lähetetään sähköpostia kerran viikossa tiistaisin, jos kokoelmiin on tulossa tallentamiasi hakuja vastaavia uutuuksia.

Takaisin ylös

Yhteystietojen muuttaminen

Kirjaudu Omiin tietoihisi ja napsauta linkkiä Muuta yhteystietojasi. Tee haluamasi muutokset ja napsauta painiketta Jatka.

Huom! Nimenmuutosta ei voi tehdä verkkopalvelun kautta. Käy missä tahansa Helmet-kirjastossa ja esitä uudella nimelläsi varustettu henkilötodistus (tai henkilötodistus vanhalla nimelläsi ja erillinen todistus nimenmuutoksesta). Saat uuden kirjastokortin maksutta.

Takaisin ylös

Varausten vakionoutokirjaston valitseminen

Kirjaudu Omiin tietoihisi ja napsauta linkkiä Muuta yhteystietojasi. Valitse pudotusvalikosta kirjasto, josta haluat noutaa varauksesi. Napsauta lopuksi painiketta Jatka.

Takaisin ylös

Varausilmoitus, eräpäiväilmoitus, myöhästymismuistutus ja maksumuistutus

Helmet-kirjastot lähettävät ilmoituksia ja muistutuksia tekstiviestinä, sähköpostitse ja postitse. Kirjautuneena Omiin tietoihisi voit kohdassa Muuta yhteystietojasi tarkistaa, että kaikki yhteystietosi ovat ajan tasalla.

Jos olet tallentanut asiakastietoihisi sähköpostiosoitteen, sinulle lähetetään eräpäivän lähestymisestä varoittava ilmoitus kaksi päivää ennen eräpäivää. Myöhässä olevasta aineistosta lähetetään ensimmäinen muistutus 14 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Toinen muistutus lähetetään 28 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Ensimmäinen muistutus on mahdollista saada sähköpostitse. Toinen myöhästymismuistutus lähetetään tarvittaessa aina postitse.

Jos olet tallentanut matkapuhelinnumeron Suomen maakoodin (+358) kanssa kenttään "Puhelinnumero varausilmoitusten vastaanottamiseen", sinulle lähetetään varausilmoitus tekstiviestinä. Muuten varausilmoitus lähetetään joko sähköpostitse tai postitse. Jos et halua varausilmoituksia tekstiviesteinä, voit tallentaa puhelinnumeron kenttään "Puhelinnumero yhteystietona".

Helmet-kirjaston järjestelmästä lähetetään myös erillisiä muistutuksia maksamattomista maksuista velan vanhenemisen katkaisemiseksi.

Jos et saa kirjastolta ilmoituksia sähköpostiisi, tarkista, onko sähköpostiosoitteesi oikein. Varmista lisäksi, ettei sähköpostilaatikkosi ole täynnä ja ettei roskapostisuodattimesi estä kirjaston ilmoituksia.

Helsingin kirjastojen varausilmoitukset tulevat osoitteesta varausilmoitukset@lib.hel.fi. Espoon kirjastojen (paitsi autokirjaston) varausilmoitukset tulevat osoitteesta varausilmoitukset@espoonkirjastot.fi. Kaikki muut Helmet-kirjastojen ilmoitukset tulevat osoitteista helmet@hel.fi tai iii@haku.helmet.fi. Salli postin vastaanottaminen kaikista yllä mainituista osoitteista.

Takaisin ylös

Korin käyttö

Koritoiminnolla voit kerätä aineistoa ja varata useita teoksia kerralla, koota aineistoluetteloja tulostettaviksi tai lähetettäviksi sähköpostiin tai lisätä teoksia omiin muistilistoihisi.

Jos haluat tehdä varauksia tai lisätä teoksia muistilistoihin, kirjaudu ensin omiin tietoihisi. Jos haluat tulostaa tai lähettää aineistoluettelon korista, omiin tietoihin kirjautuminen ei ole tarpeellista.

Varaaminen korin avulla

Kirjaudu omiin tietoihisi. Valitse yhdestä tai useammasta hakutuloslistasta haluamasi teokset painikkeilla Lisää koriin tai Kaikki koriin. Napsauta painiketta Näytä korin sisältö ja sitten painiketta Varaa korista. Valitse pudotusvalikosta noutokirjasto. Jos haluat varata vain osan korin sisällöstä, valitse haluamasi teokset merkitsemällä rasti kunkin nimekkeen vasemmalla puolella olevaan ruutuun ja napsauta painiketta Varaa merkityt. Jos haluat varata kaikki korissa olevat teokset, napsauta painiketta Varaa kaikki.

Aineistoluettelon tulostaminen tai lähettäminen sähköpostiin korista

Valitse yhdestä tai useammasta hakutuloksesta haluamasi teokset painikkeilla Merkityt koriin tai Kaikki koriin. Napsauta painiketta Näytä korin sisältö ja sitten painiketta Lähetä / tulosta korista. Jos haluat aineistoluettelon sähköpostiisi, kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja napsauta painiketta Jatka. Jos haluat tulostaa aineistoluettelon paperille, valitse vaihtoehto Näytölle ja napsauta painiketta Jatka. Käytä tämän jälkeen selaimen Tulosta-toimintoa.

Korin tyhjentäminen

Voit tyhjentää korin milloin tahansa painikkeella Tyhjennä kori. Jos käytät koria ollessasi kirjautuneena omiin tietoihisi, kori tyhjenee automaattisesti, kun kirjaudut ulos. Jos et ole sisään kirjautuneena käyttäessäsi koria, kori tyhjenee automaattisesti 30 minuutin kuluttua viimeisestä toiminnosta.

Takaisin ylös

Hakuohjeita

Sanahaku

Voit aloittaa vapaan sanahaun joko etusivun hakukentästä valitsemalla pudotusvalikosta vaihtoehdon Hakusana(t) tai napsauttamalla linkkiä Tarkennettu haku.

Sanahaku kohdistuu tietokannan kaikkiin haettavissa oleviin osiin lukuun ottamatta ISBN- ja luokitusnumeroita. Voit hakea millä tahansa hakusanalla tai sen osalla. (Hakusanojen katkaisu: katso ohjeet alla.)

Esimerkkejä:

Voit kirjoittaa useita hakusanoja peräkkäin. Tällöin järjestelmä etsii teoksia, joiden tiedoissa kaikki antamasi sanat esiintyvät.

Esimerkkejä:

Jos haluat hakea peräkkäisillä, tietyssä järjestyksessä olevilla sanoilla (fraasilla), kirjoita niiden ympärille lainausmerkit (" ").

Katkaisu sanahaussa

Voit käyttää hakusanojen katkaisua tehostamaan hakua. Katkaisemalla hakusanan saat hakuun mukaan esimerkiksi suomen kielen eri taivutusmuodot.

Katkaisumerkki on asteriski (*). Tämä korvaa sanan lopusta miten monta merkkiä tahansa. Esimerkiksi hakusana huum* etsii sanat huumeet, huumausaineet, huumautuminen, huumausainerikokset jne.

Voit korvata merkkejä myös sanan keskeltä, esim. hru*ev.

Et voi korvata merkkejä sanan alusta.

Jos haluat korvata vain yhden merkin, käytä sen paikalla kysymysmerkkiä (?).

Sanahaun operaattorit

Voit yhdistää hakusanoja Boolen operaattoreilla AND, OR ja AND NOT.

AND-operaattoria ei tarvitse kirjoittaa näkyviin. Hakuohjelma lisää sen automaattisesti hakutermien väliin.

Esimerkkejä:

OR-operaattorilla löydät teokset, joissa on ainakin yksi annetuista hakusanoista. Or-operaattori laajentaa hakua.

AND NOT -operaattorilla löydät viitteet, joissa on ensimmäinen hakusana mutta ei jälkimmäistä. And not -operaattori supistaa hakua.

Esimerkkejä:

Voit yhdistellä hakuun useita eri operaattoreita. Voit täsmentää hakulauseketta suluilla. Sulkujen sisällä oleva haku tapahtuu ensin. Jos et käytä sulkuja, operaattorit toimivat järjestyksessä 1) And not 2) And 3) Or.

Kohdistimet

Voit tarkentaa sanahakua kohdistimilla:

  • a: (tekijä)
  • t: (teoksen nimi)
  • s: (aihe, asiasana)
  • n: (huomautus, kustantaja)

Esimerkkejä:

  • a:huttunen (Etsitään tekijää jonka nimi on Huttunen)
  • t:kolibri (Etsitään teosta, jonka nimessä on sana kolibri tai teosta sarjasta Kolibri-kirjat)
  • s:liikennejuopumus (Etsitään teosta joka käsittelee liikennejuopumusta)
  • n:kolibri (Etsitään teoksia, jotka on kustantanut Kolibri-kustantamo)

Sanahaun rajaaminen ja järjestäminen

Voit rajata sanahakua etukäteen aineistolajin, kielen, kirjaston ja ilmestymisvuoden mukaan. Napsauta ensin painiketta Tarkennettu haku.

Tulosluettelo järjestyy relevanssin mukaan. Voit jälkikäteen järjestää tulosluettelon ilmestymisvuoden tai aakkosjärjestyksen mukaan tai voit valita muun kuin relevanssijärjestyksen jo hakua tehdessäsi.

Haku pelkillä rajoittimilla

Voit korvata hakusanan pelkällä katkaisumerkillä *, johon yhdistät yhden tai useamman rajoittimen (aineisto, kieli, julkaisuvuosi, kirjasto). Näin voit hakea kaiken tietyntyyppisen aineiston.

Esimerkkejä:

  • kaikki Pasilan kirjaston suomenkieliset lautapelit
  • kaikki kiinankieliset lehdet
  • kaikki venäjänkieliset cd-levyt Kauniaisten kirjastossa
  • kaikki BD-levyt

Takaisin ylös

Selaushaku  (haku teoksen nimen, tekijän, asiasanan, ISBN/ISSN-numeron tai kirjastoluokan mukaan)

Tietokanta sisältää hakemistoja, joihin selaushaku kohdistuu. Hakemistoja pääset selaamaan valitsemalla etusivun vasemmasta pudotusvalikosta haluamasi hakemiston ja kirjoittamalla hakusanan tai sen alun. Katkaisumerkkejä ei käytetä.

Hakemistot ovat:

  • Teoksen nimi

Esimerkkejä:

  • drakarna över Helsingfors
  • uusi hevosenomist
  • tappajahai
  • konsertot viulu ork op47 d-molli
  • Tekijä

Esimerkkejä:

  • hotakainen kari
  • aristoteles
  • abba
  • helsingin kaupunki sosiaalivirasto
  • Asiasana

Esimerkkejä:

  • hirmuliskot
  • reggae
  • avslappning
  • pariisi
  • saarikoski pentti

Huom! Ruotsinkielinen aineisto on asiasanoitettu ruotsinkielisin termein.

  • ISBN/ISSN

Esimerkkejä:

  • 9172632275
  • 0357-8402
  • 951-768
  • pokocd
  • Espoon luokitus

Esimerkkejä:

  • 59.31
  • 8.674
  • Helsingin luokitus

Esimerkkejä:

  • 597.92
  • 9.21
  • Kauniaisten luokitus

Esimerkkejä:

  • 78.8915
  • 8.8
  • Vantaan luokitus

Esimerkkejä:

  • 37.4
  • 7.2

Selaushaun rajaaminen ja viitteiden järjestäminen

Voit rajata selaushakua jälkikäteen. Painikkeella Rajaa/Järjestä hakua pääset näyttöön, josta voit valita yhden tai useampia rajoittimia.

Voit rajata hakua

  • kirjastolla (lastenosastot erikseen)
  • aineistolajilla (kirja, kartta, CD-levy, lautapeli jne.)
  • kielellä
  • ilmestymisvuodella
  • teoksen nimessä olevalla sanalla
  • tekijän nimessä olevalla sanalla
  • asiasanalla

Aineistolaji-, kieli- ja kirjastovalikoista voit valita yhden tai useamman rajoittimen. Kun haluat valita useamman rajoittimen samasta valikosta, paina valitessasi control-näppäintä.

Hakutulokset ovat aakkosjärjestyksessä. Voit halutessasi järjestää tuloslistan ilmestymisvuoden mukaan uusimmasta vanhimpaan viitteeseen.

Kokoelmarajoittimet

Voit kohdistaa haun Koko aineistoon tai valita pudotusvalikosta johonkin kokoelman osaan.

Kokoelmarajoittimet ovat

  • Kaunokirjat (kirjat kaunokirjaluokista, ei sarjakuvia)
  • Tietokirjat (kirjat tietokirjaluokista, ei sarjakuvia)
  • Musiikki (musiikkiäänitteet, nuotit, musiikkikirjat, musiikkivideot ja musiikki-DVD:t)
  • Elokuvat (elokuvat ja tv-sarjat DVD ja BD-levyinä)
  • Pelit
  • Sarjakuvat (sarjakuvalehdet ja -kirjat)
  • Lehdet
  • Verkkoaineistot
  • Äänikirjat
  • Kielet, kielikurssit (kaikki aineisto kielten luokista)
  • Aikuisten kokoelma (kaikki aikuistenosastoille sijoitettu aineisto)
  • Lasten kokoelma (kaikki lastenosastoille sijoitettu aineisto)
  • Varastokokoelma (kirja- ja musiikkivaraston aineisto)
  • Espoo (kaikki aineisto jota on Espoon kaupunginkirjastossa)
  • Helsinki (kaikki aineisto jota on Helsingin kaupunginkirjastossa)
  • Kauniainen (kaikki aineisto jota on Kauniaisten kaupunginkirjastossa)
  • Vantaa (kaikki aineisto jota on Vantaan kaupunginkirjastossa)
  • Tulossa kirjastoon

Käytä kokoelmarajoittimia harkitusti, ettet vahingossa rajaa haun ulkopuolelle olennaista aineistoa.

Takaisin ylös

Asiasanastot ja luokitusjärjestelmät

Voit käyttää haun apuna asiasanoja. Tietokirjallisuuden ja musiikin asiasanat suomeksi ja ruotsiksi löytyvät täältä: YSO – Yleinen suomalainen ontologia. Kaunokirjallisuuden asiasanat ovat täällä: KAUNO - fiktiivisen aineiston ontologia.

Selaushaussa voit hakea Espoon, Helsingin, Kauniaisten tai Vantaan kirjastoluokan numerolla. Helsingin kaupunginkirjaston luokitusjärjestelmä löytyy osoitteesta HKLJ - Helsingin kaupunginkirjaston luokitusjärjestelmä ja Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla käytettävä Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmä osoitteesta YKL - Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmä.

Takaisin ylös

Onko kirja hyllyssä?

Jos Tila-kentässä näkyy eräpäivä, teos on lainassa, vaikka eräpäivä olisi vanhakin.

Jos Tila-kentässä lukee Odottaa noutoa, teos on varattuna lainaajalle.

Jos Tila-kentässä lukee Käsittelyssä, teos on vasta tulossa kirjaston kokoelmiin.

Jos kirjastoautolle kuuluvan aineiston Tila-kentässä lukee Hyllyssä, teos voi olla kirjastoautokeskuksessa tai jossakin kirjastoautoista. Varmista teoksen saatavuus kysymällä henkilökunnalta.

Takaisin ylös

Hakutuloslistan tulostaminen tai lähettäminen sähköpostiin

Napsauta painiketta Kaikki koriin tai lisää haluamasi teokset koriin yksitellen. Painikkeella Näytä korin sisältö pääset näyttöön, jossa voit valita vaihtoehdoista:

  • Lähetä / Tulosta korista
  • Varaa korista

Jos haluat lähettää listan korin sisällöstä sähköpostiin, napsauta painiketta Lähetä / Tulosta, kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun ruutuun ja napsauta painiketta Jatka. Jos haluat tulostaa viitteet näytöltä paperille, valitse vaihtoehto Näytölle, napsauta painiketta Jatka ja käytä selaimen Tulosta-painiketta. Voit tallentaa viitteitä koriin useiden eri hakujen tuloksista. Tällöin eri hakujen viitteet yhdistyvät samaan luetteloon.

Takaisin ylös

Muita ohjeita

Teknisiä ohjeita

Helmet-verkkokirjaston palveluja voit käyttää nykyaikaisella, web-standardeja noudattavalla selaimella, jossa on 256-bittinen salaus:

  • Edge
  • Firefox
  • Chrome
  • Safari

Uusimman julkaistun selainversion käyttöä suositellaan.

Jos et pysty avaamaan Omia tietojasi, varaamaan aineistoa tai uusimaan lainoja tai jos sinulla on muita ongelmia palvelun käytössä, tarkista, että selaimesi täyttää yllämainitut vaatimukset ja että sen asetukset ovat seuraavien ohjeiden mukaiset.

Tarkista suojaustaso

Suojattua yhteyttä tarvitaan, jotta asiakastietosi olisivat turvassa. Salakirjoituksen tason tulee olla 256-bittinen.

Hyväksy evästeet

Osa Helmet-sivustolla käytetyistä evästeistä on palvelun toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä, jotka mahdollistavat esimerkiksi aineiston varaamisen ja lainojen uusimisen. Et voi estää välttämättömiä evästeitä. Käytämme sivustolla myös esimerkiksi tilastollisia evästeitä verkkosivujen kehittämiseen. Voit hylätä nämä ja muut palvelun käytön kannalta ei-välttämättömät evästeet evästetyökalun avulla. Voit muokata omia evästevalintojasi milloin tahansa. Siirry evästeasetuksiin.

Poista väliaikaiset tiedostot ja evästeet

Varmistaaksesi, että selain automaattisesti tarkistaa, onko tallennetuista sivuista uudempia versioita, poista väliaikaiset tiedostot ja evästeet.

Salli Javascript

Javascript on käytössä tietyissä Helmet-verkkokirjaston toiminnoissa.

Hyväksy ponnahdusikkunoiden käyttö

Jos käytät ponnahdusikkunoiden estoa, hyväksy kuitenkin ponnahdusikkunat sivustolta (luettelo.helmet.fi, haku.helmet.fi, www.helmet.fi).

Helmet-verkkokirjaston perustietoja:

  • Suojaus on 256-bittinen SSL.
  • Sivuilla käytetään standardinmukaisia tcp-portteja http- ja SSL-liikenteessä.
  • Sertifikaatin myöntäjä: Thawte SSL CA. Sertifikaatti on myönnetty Omat tietoni -toiminnoille.

Takaisin ylös

Tietosuojaseloste ja tietojärjestelmäseloste

Helmet-verkkokirjastopalvelun tietosuojaseloste

Julkisuuslain mukainen tietojärjestelmäseloste

Takaisin ylös

Транскрипция (написание) русских букв в библиотеках системы Helmet

Русская буква Соответсвует финская буква
А, а Александр A, a Aleksandr
Б, б Бунин B, b Bunin
В, в Ванников V, v Vannikov
Г, г Гагарин G, g Gagarin
Д, д Данилов D, d Danilov
Е, e Петров E, e после согласной
Petrov
  Алексеев
Беляев
Григорьев
Екатерина
Je, je в начале слова,
после гласной,
после ь или ъ знаков
Aleksejev
Beljajev
Grigorjev
Jekaterina
Ë, ë Потёмкин Jo, jo Potjomkin
O, o Горбачёв O, o после букв
ж, ч, ш, щ
Gorbatsov
Ж, ж Жираф
Жириновский
Ž, ž (верхний значок
—писать не нужно)
Ziraf
Zirinovski
З, з Зеленин Z, z Zelenin
И, и Иванов I, i Ivanov
  Ильич j в слове, после ь знака Iljits
Й, й Николай i Nikolai
  Йошкар-Ола
Новороссийск
J, j в начале слова
или в слове после буквы и
Joskar-Ola
Novorossijsk
  Достоевский буква Й пропускается 
в конце слова после буквы И
Dostojevski
К, к Кривенко K, k Krivenko
Л, л Лариса L, l Larisa
М, м Марина M, m Marina
Н, н Никитин N, n Nikitin
О, о Олег O,o Oleg
П, п Павлов P, p Pavlov
Р, р Роман R, r Roman
С, с Симонов S, s Simonov
Т, т Тургенев T, t Turgenev
У, у Успенский U, u Uspenski
Ф, ф Филиппов F, f Filippov
Х, х Хренов H, h Hrenov
Ц, ц Царёв Ts, ts Tsarjov
Ч, ч Чехов Tš, tš (верхний значок
—писать не нужно)
Tsehov
Ш, ш Шукшин Š, š (верхний значок
—писать не нужно)
Suksin
Щ, щ Щедрин Štš, štš (верхний значок
—писать не нужно)
Stsedrin
ъ Подъездкин пропускается (не пишется)  Podjezdkin
ы Латышев y Latysev
ь Хорьков пропускается (не пишется)  Horkov
Э, э Элла E, e Ella
Ю, ю Юрий Ju, ju Juri
Я, я Яковлев Ja, ja Jakovlev

Takaisin ylös